EORI-nummer
Moeten de door jou geïmporteerde goederen ingeklaard worden door de douane, bijvoorbeeld omdat ze uit een niet-EU-land komen? Dan heb je een EORI-nummer nodig. Weer een nummer erbij denk je waarschijnlijk, maar een EORI nummer maakt het inklaren van goederen die met luchtvracht of zeevracht komen een stuk eenvoudiger. Wat is een EORI nummer, hoe en waar vraag je het aan en hoe weet je wat jouw EORI-nummer is? Het zijn enkele voorbeelden van vragen die we in dit artikel beantwoorden.
Wat is een EORI nummer?
En wat is de betekenis van het EORI nummer? EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Het EORI-nummer is een uniek identificatienummer dat gekoppeld is aan jouw onderneming en het bestaat uit twee letters en negen cijfers. Het helpt de douane bij het volgen en controleren van goederen die de grenzen van de EU passeren. Het nummer wordt vermeld op je douaneformulieren en zorgt voor een snelle gegevensuitwisseling waardoor het douaneproces efficiënt verloopt. Bij de douane berekent men de inklaringskosten die je over de zending verschuldigd bent. Deze bestaan onder andere uit invoerrechten en btw. Heb je een vergunning artikel 23, dan hoef je de btw niet voor te schieten. De btw geef je in dit geval op in je kwartaalaangifte.
Wanneer heb je een EORI nummer nodig?
Een EORI-nummer heb je nodig als je goederen importeert die door de douane ingeklaard moeten worden. Dit is praktisch altijd het geval als je producten van buiten de Europese Unie importeert. Ook als je samenwerkt met een douane-expediteur als Import4You heb je het nummer nodig. Het nummer is namelijk gekoppeld aan jouw bedrijf en zo is meteen duidelijk wie de goederen heeft geïmporteerd. Wij vragen je voor je de eerste boeking maakt om dit nummer aan ons door te geven.
EORI-nummer aanvragen: zo doe je dat
Ga je een EORI nummer aanvragen? Er zijn twee scenario’s: in sommige gevallen kun je het zelf samenstellen, in andere gevallen moet je het aanvragen bij de Belastingdienst.
EORI-nummer en RSIN
Het EORI nummer zelf samenstellen mag alleen als je zelf douaneaangifte in Nederland doet. Je hebt hiervoor het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) nodig dat vermeld staat op het uittreksel Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je begint het EORI nummer met NL, gevolgd door je RSIN. Heeft je RSIN geen 9 cijfers? Dan plak je nullen voor je RSIN-nummer totdat je op 9 cijfers uitkomt. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: NL000123456. Stel je zelf het EORI-nummer samen, dan hoef je dit niet door te geven aan de Belastingdienst. Dit gebeurt automatisch wanneer je het de eerste keer gebruikt voor een aangifte bij de douane of voor het aanvragen van een vergunning.
Het EORI-nummer voor eenmanszaken
Heb je geen RSIN, bijvoorbeeld omdat je een eenmanszaak hebt? Dan moet je het EORI-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Dit moet je ook doen als je de douaneaangifte in Nederland door een expediteur laat verzorgen, of als jij (of de expediteur namens jou) ook weleens goederen aangeeft in het buitenland. Ook het EORI-nummer voor eenmanszaken begint altijd met 'NL' en wordt gevolgd door het btw-nummer van het bedrijf. Dit is de link tussen het EORI-nummer en het btw-nummer. Jouw unieke btw-nummer, wordt op deze manier geïntegreerd in het EORI-nummer, waardoor het gemakkelijk te traceren is voor douaneautoriteiten.
Het aanvragen van een EORI-nummer doe je door middel van een formulier dat je vindt op de site van de Belastingdienst. Let op: heeft je bedrijf de hoofdvestiging buiten de Europese Unie? Dan moet je een ander formulier gebruiken om het EORI nummer aan te vragen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.
Hoe weet ik wat mijn EORI-nummer is?
Heb je al een tijdje geleden een EORI nummer aangevraagd, maar ben je de gegevens kwijtgeraakt? Of weet je niet meer zeker of je al een keer een EORI-nummer hebt aangevraagd? Dan moet je het EORI nummer opzoeken.
Een EORI-nummer opzoeken doe je op de website van de Europese commissie. Vanwege gegevensbescherming is het niet mogelijk om te zoeken op bedrijfsnaam. Je kunt het EORI nummer zelf samenstellen (NL + RSIN, eventueel aangevuld met nullen voor de RSIN tot negen cijfers) en controleren of het nummer klopt in de EU-database.
Import4You: douane-expediteur met jarenlange ervaring
Ben je bang om fouten te maken op de douaneformulieren of heb je niet genoeg tijd om je met inklaringsperikelen bezig te houden? Import4You neemt als ervaren douane-expediteur deze klus graag van je over. Als je wilt, verzorgen we zelfs het hele proces, van groupage tot warehousing. Neem contact met ons op via de chat widget, het contactformulier of per e-mail om de mogelijkheden te bespreken. Schroom ook niet om vragen te stellen als er iets niet duidelijk is. Liever meteen aan de slag? Op ons online platform boek je jouw eerstvolgende zending, controleer je de status en reserveer je meteen ruimte in ons warehouse.
Waarom boeken bij Import4You?
Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk
Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.
Mogelijkheid tot bulkopslag in ons warenhuis
Laat je je nieuwe voorraad overkomen via zeetransport? Dan kan jij goedkoop gebruik maken van ons warenhuis. Dat scheelt weer opslagkosten bij het fulfilmentcentrum!
Snelle levertijden
Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.
De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven
Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.
Geautomatiseerd platform
Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.
Facturatie op het moment van levering
Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.