Wat zijn incoterms (FOB/FCA)?

Incoterms
Een incoterm is een afspraak tussen een fabriek en jou m.b.t. de verzending en wie waar zorg voor draagt. Spreek alsjeblieft met je leverancier de incoterms FOB Shanghai of FOB Shenzhen af. Dit betekent dat zij de lokale kosten die verbonden zitten aan zeevrachtzendingen op zich nemen. Zo niet, dan zijn wij genoodzaakt om deze kosten door te belasten. De FOB-kosten zijn terug te vinden in de Handleiding Zeevracht.

FOB (Free On Board)
Bij zeevracht werken we met FOB. Dit betekent dat de leverancier de goederen aanlevert bij onze agent en alle andere lokale kosten (FOB kosten) op zich neemt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kosten voor het laden van de container, opmaak documenten, verzorgen van export en de kosten aan de haven in China. Dit is vereist voor zeevracht zendingen. Als je geen FOB hebt afgesproken, dan dienen wij deze FOB kosten aan je door te belasten (voor zeevrachten). Dit staat ook uitgelegd in onze handleiding.

FCA (Free Carrier)
Bij luchtvracht werken we met FCA. Dit betekent dat de leverancier de goederen aan zal leveren bij onze agent, maar verder geen lokale kosten op zich neemt. Dit moet je met je leveranciers afspreken als zij een luchtvrachtboeking bij ons plaatsen (dit staat vermeld in onze handleiding).

EXW (Ex-Works)
Sommige leveranciers werken met EXW. Dit betekent eigenlijk dat er helemaal niets is afgesproken. De verantwoordelijkheid van de leverancier is puur het produceren van de goederen. De verzending vanuit de fabriek naar onze agent moet nog geregeld worden. Aan alle zendingen (zeevracht) zitten tevens lokale kosten van onze agent aan verbonden, de leverancier betaalt in dit geval helemaal niets.

Voor verdere uitleg van termen kun je deze website bezoeken; https://www.collicare.nl/nuttige-informatie/vaktermen-definities.